Zataženo Praha · 1°
22. 01. · Slavomír Změnit

reklama

„Celý můj vstup do biopotravin se původně moc nepovedl,“ říká Zeman z Biopekárny Zemanka

Jan Zeman začal před deseti lety se svou maminkou péct sušenky v domácích troubách. Čekal, že bude dodávat malé množství do pár specializovaných bioobchodů. Dnes už Biopekárna Zemanka dodává sušenky i do velký řetězců. Zemanova cesta v bio oboru ale byla trnitější, než se může na první pohled zdát.

Další díly pořadu

Jan Zeman je původně finanční poradce a o sektor biopotravin se začal zajímat už v roce 2000. Tehdy ale neměl vidinu malé biopekárny na sušenky, nýbrž velkého projektu prodejen biopotravin, který vymyslel a nakonec i zrealizoval se svou bývalou ženou. „Mělo to i pekárnu na čerstvé pečivo, byla tam restaurace, přednáškové centrum, informační centrum. Byl to veliký projekt, pro mě velký sen toho, jak z financí vstoupit do něčeho, co mělo smysl. Tento úžasný, megalomanský projekt byla ale největší podnikatelská a životní škola,“ uvedl Margaretě Křížové v pořadu Podnikání od A do Zet.

Projekt, který spolykal spoustu peněz a nikdy nebyl úspěšný, nakonec musel po pěti letech skončit. „Dělat v roce 2000 v biopotravinách je něco, jako dělat v 50. letech supermarket. Bylo to náročné, nikdo tomu nevěřil. Každý si myslel, že je to něco pro nemocné, hnusně to chutná a blbě to vypadá,“ uvedl Zeman, který si údajně ulevil, když celý projekt nakonec převzal společník. 

Ačkoliv tento komplexní projekt spolykal nejen peníze, ale i spoustu sil, Jan Zeman to bere jako velkou podnikatelskou i životní školu. Nejvíc se podle svých slov ponaučil z určité managerské arogance. „Byl jsem zvyklý z velkého světa financí si myslet, že to vše musí být komplexní a veliký. Říkal jsem si: ʻJá tam jako přijdu a ukážu těm chytrákům v biu, jak se to děláʼ,“ řekl. Z toho ale vystřízlivěl a v sektoru bio to zkusil nakonec jinak.

Druhý pokus

To už jsme u vzniku Biopekárny Zemanka, která měla být opakem předešlého megalomanského projektu. „Před deseti lety v bývalé budově JZD jsme začali péct sušenky. Byla to taková zábava, jak zůstat v biosektoru. Moje maminka je cukrářka, takže v domácích troubách jsme pekli a říkali si: ʻTo bude super. Upečeme pár sušenek, rozvezu to do obchodů a budu se dál věnovat svým financímʼ,“ popisoval začátky pekárny Zeman.

Jan Zeman s maminkou, Věrou Zemanovou; Zdroj: biopekarnazemanka.cz

Začal tedy skrze své nasbírané kontakty z předešlých let nabízet obchodníkům biosušenky a pak už to díky šeptandě šlo ráz na ráz. „Lidé si to říkali mezi sebou, říkali to těm obchodníkům. My jsme do podpory prodeje vrazili naprosté minimum peněz,“ řekl Zeman, jehož biosušenky se během deseti let dostali z pultů specializovaných bioprodejen, i do velkých obchodních řetězců.

 

 

Pořad Podnikání od A do ZET připravuje a moderuje investorka a mentorka Margareta Křížová.

Premiérový díl pravidelného pořadu Podnikání od A do ZET si můžete naladit na rádiu Zet každé druhé úterý krátce po 9:45 na těchto frekvencích. Nejnovější rozhovor s Petrem Jandou si můžete přehrát v playeru výše.

 

Zdroj: Zet

„Celý můj vstup do biopotravin se původně moc nepovedl,“ říká Zeman z Biopekárny Zemanka Foto: biopekarnazemanka.cz

reklama

Další články