reklama

„Kvalita českých červených vín se zvyšuje,“ říká ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec

Loňský rok hodnotí čeští producenti vín jako nejlepší za posledních třicet let. Letní sucho a včasný déšť se podle ředitele Vinařského fondu České republiky Jaroslava Machovce postaraly o vynikající zdravotní stav hroznů. Příznivé počasí také znovu dokázalo, že i v tuzemsku lze vypěstovat velmi kvalitní červené víno.

Mohlo by vás zajímat

Ačkoliv se obecně tvrdí, že odrůdám bílých vín se v České republice daří lépe, než těm červeným, rok 2015 dokazuje opak. Změny podnebí, které jsou poslední roky patrné, naopak umožňují dokonalé podmínky k pěstování červených vín. „Tady se povedlo, že se sešly všechny ty faktory, hrozny výborně vyzrály. Rozhodně to není jen náhoda, že se červená vína dostávají do popředí. Kvalita našich červených vín se zvyšuje s tím, jak se zlepšuje management vinic, tedy zatížení vinných keřů hrozny,“ řekl na rádiu Zet Machovec.

Konkrétně se na loňské soutěži Salon vín stal absolutním šampionem Merlot 2012 z vinařství Chateau Valtice. „V určitém období byla tužba tady rozšířit sortimentní skladbu modrých odrůd pro výrobu červených vín... Více se ale dávala důvěra Cabernetu Sauvignon, protože Merlot vyžaduje více slunce a mělo se za to, že bude méně vhodný pro naše vinařské oblasti. A ejhle, ukázalo se, že se sem hodí náramně a že z našich vinic jsou krásné Merloty,“ vysvětlil ředitel Vinařského fondu a dodal, že vítězné víno si skutečně titul zasloužilo.

Machovec však zároveň přiznal, že zájem o červená vína je ze strany spotřebitelů nepravidelný. Většinou je podle něj vyvolán mediálním zájmem o jeho zdravotní účinky. „Když se v té dané chvíli mluvilo o tom, že červené víno je zdravější, tak se dosti výrazně zvedal i ten poměr prodeje bílých a červených vín. Naposledy to bylo kolem roku 2000, kdy se v České republice spotřeba bílého a červeného vína pohybovala zhruba na stejné úrovni. Dnes je spotřeba červeného vína o něco nižší,“ řekl ředitel Vinařského fondu. 

 

 

Celý rozhovor o českých a moravských vínech s ředitelem Vinařského fondu České republiky Jaroslavem Machovcem si můžete poslechnout v playeru výše.

 

Zdroj: Zet

„Kvalita českých červených vín se zvyšuje,“ říká ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec Foto: ČTK/Glück Dalibor

reklama

Další články