Možnost deště Praha · 13°
22. 10. · Sabina Změnit

reklama

Rodiče by neměli experimentovat s veganskými dietami. Děti potřebují vepřové maso a mléko

Nejdůležitějšími potravinami pro optimální růst dětí jsou mléčné výrobky a vepřové maso. Vyplývá to z nové studie vědců z Masarykovy univerzity v Brně, která do jisté míry zpochybňuje některá dietní doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle výzkumníka z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity Pavla Grasgrubera by tak rodiče neměli dětem skládat stravu na základě veganských nebo makrobiotických diet.  

Mohlo by vás zajímat

Z výsledků brněnských vědců vyplývá, že pro správný růst dětí nesmí v jejich stravě chybět zejména mléčné výrobky a vepřové maso. V jejich jídelníčku by také neměly chybět vejce, hovězí maso a mořské ryby. Naopak dětská podvýživa je podle Grasgrubera spojena s vysokou konzumací obilovin a luštěnin, zejména rýže. „Názorně jsme si tyto výsledky mohli ověřit v současně probíhajícím výzkumu na Balkáně v Bosně a Hercegovině, kde zjišťujeme, že tamní muslimové jsou podstatně menší než Chorvati žijící ve stejných kantonech, dokonce ve stejných městech. Jediný rozdíl ve stravě těchto dvou etnik je v tom, že muslimové nekonzumují vepřové maso,“ dodal na rádiu Zet.

Nedoporučuje proto experimentovat u dětí s veganskou nebo makrobiotickou stravou, která maso a jiné živočišné produkty neobsahuje. Zejména mléčné výrobky jsou totiž důležitým prvkem v jídelníčku dětí. Mléčné produkty mají velice příznivý vliv na lidské zdraví, navzdory některým internetovým drbům, kterým bohužel řada Čechů věří,“ řekl. Jediným problémem konzumace mléčných výrobků je pak vysoká konzumace bílkovin. To může představovat problém pro lidi, kteří mají nedostatek fyzické aktivity.

A co lepek? 

V poslední době také řada lidí zkouší bezlepkovou stravu, přestože nejsou alergičtí na lepek. Vzdávají se tak zejména pšeničných výrobků. Ty sice doporučuje omezit i Grasgruber, v lepku jako takovém ale vidí druhořadý problém. „Lidé by měli opustit představy, že kardiovaskulární choroby jsou spouštěny nasycenými tuky, což je mytologie, kterou v 70. letech bohužel uvedl do světa americký dietolog Ancel Keys na základě řekl bych zpackaného výzkumu, takzvané Studie sedmi zemí. Skutečnou příčinou kardiovaskulárních chorob i cukrovky a obezity je vysoká konzumace škrobu z obilovin a brambor. Takže lepek je dá se říci druhořadý problém,“ vysvětlil.

Problematickou potravinou jsou podle něj již zmíněné brambory, které by člověk měl podávat jen s potravinami s větším množstvím tuku. „To sníží glykemickou zátěž stravy,“ řekl.

 

 

Celý rozhovor s výzkumníkem z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně Pavlem Grasgruberem si můžete poslechnout v playeru výše.

 

Zdroj: Zet

 

 

Rodiče by neměli experimentovat s veganskými dietami. Děti potřebují vepřové maso a mléko Foto: shutterstock.com - ilustrační foto

reklama

Další články

  1. Pět kuriózních silvestrovských tradic ze světa

    ·

    Chlebíčky a láhev sektu patří na většinu českých silvestrovských stolů. Na Novoroční oběd většinou nechybí čočka. Jak se ale příchod nového roku slaví ve světě? Vybral…

  2. Silvestrovské Auto Zet: Ohlédnutí  za rokem 2016

    Tech ·

    Ve speciálním vydání automobilového magazínu Auto Zet se výjimečně nemluví o novinkách ze světa čtyř kol. Petr Horák s předním českým automobilovým novinářem Petrem Ha…