skoro zataženo Praha · 15°
20. 09. · Oleg Změnit

reklama

Z inženýra ekonomie k chytrému stravování v kanceláři - byznysová cesta Štěpána Andrleho

Říká se, že by lidé měli podnikat v oboru, kterým nejvíce rozumí. Někdy ale stačí jen pořádná dávka nadšení a jasný cíl. Zakladatel projektu alternativní chytré stravy Anapur, Štěpán Andrle, je toho příkladem. O svůj byznysový příběh se podělil v pravidelném pořadu Margarety Křížové Podnikání od A do Zet.

Další díly pořadu

Stravovat se zdravě a chytře i při vytíženém dni v kanceláři, takový je cíl alternativní stravy ve formě koktejlů Anapur. Ve světě tento vynález není novinkou. I Andrle přiznává, že se ke vzniku svého produktu inspiroval v Americe. „Tam vznikl podobný projekt Soylent. Hrozně mě to zaujalo, protože jsem spadal přesně do té cílové skupiny, která ho pila,“ uvedl Andrle na rádiu Zet. Jako inženýr ekonomie měl i on sedavé povolání a málo času na to se najíst.

„Chtěl jsem si to vyrobit sám. Nechtěl jsem si to tahat z Ameriky, tak jsem se vrhnul do vlastního receptu,“ popisuje začátek své cesty k dnes už úspěšnému byznysu. Ten byl přitom daleko od toho, co původně vystudoval. Postupně tak Andrle začal narážet na problémy. „Jak jsem se do toho dostával se hlouběji, tak jsem samozřejmě zjistil, že je to složitější. Už jsem ale byl pohlcený tou myšlenkou a bavilo mě to,“ řekl.

Tak jako většina dnešní generace začal s průzkumem na internetu, přesto se mu podle něj osvědčilo zeptat se odborníků z oblasti gastronomie. Internet se ale pro Andrleho stal přeci jen spontánním komunikačním kanálem. A to skrze blog. Ten si zprvu založil jen proto, aby věčně nemusel odpovídat na dotazy, co je ta věc, kterou stále pije. „Spousta lidí se ale díky příběhu, který je na blogu, v něm vzhlédlo. Viděli v tom svoji situaci, takže se mi tím více podařilo jim to přiblížit,“ řekl.

Podle Andrleho byl největší problém sehnat prostory výrobny. U gastronomie je podle něj řada legislativních překážek a nároků. Výrobnu Andrlemu nakonec poradil kolega. Své ingredience do koktejlů tak míchá ve škole gastronomie Chefstarter, kde se lidé učí podnikat. O této škole vysíláme dnes krátce po 16:45 rozhovor s jejím zakladatelem Marcelem Vargaeštokem.

 

 

Pořad Podnikání od A do ZET připravuje a moderuje investorka a mentorka Margareta Křížová. Jejími hosty jsou nejčastěji podnikatelé, kteří popisují svoji cestu k úspěchu. 

Premiérový díl pravidelného pořadu Podnikání od A do ZET si můžete naladit na rádiu Zet každé druhé úterý krátce po 9:45 na těchto frekvencích. Nejnovější rozhovor se Štěpánem Andrlem si můžete přehrát v playeru výše.

 

Zdroj: Zet

Z inženýra ekonomie k chytrému stravování v kanceláři - byznysová cesta Štěpána Andrleho Foto: anapur.eu

reklama

Další články